1979-2019 St. Jan Merselo 40 jaar!

1979-2019
St. Jan Merselo 40 jaar!

Ruiterclub St. Jan Merselo is opgericht in 1934. Een aantal jonge boeren waren de eerste 14 leden. Op de vrije zondag werd er voor de lol paard gereden. Tijdens de oorlogsjaren ligt het verenigingsleven een beetje stil. Na de oorlog zijn er niet of nauwelijks redelijke paarden voorhanden om nog maar te zwijgen van zadels. Ongeveer 6 keer per jaar gaan de ruiters te voet gezamenlijk op wedstrijd begin jaren vijftig, door de armoede van de oorlog. Op veel boerderijen moeten de paarden langzamerhand het veld ruimen voor de tractor, en het aantal ruiters loopt hierdoor terug. In 1959 zijn er nauwelijks nog ruiters en houdt de vereniging op te bestaan.

In 1979 werd de vereniging heropgericht. Terugkijkend naar 40 jaar ruitersport, is er enorm veel veranderd. Het edele dier is niet meer het werkpaard van vroeger, maar een zorgvuldig gekozen raspaard dat wordt gebruikt voor de sport. Tevens is de paardensport individueler geworden. Vroeger gingen we met de grote veewagen, vol met pony’s, samen naar de wedstrijd. De pony’s werden aan de lijn gezet en de zadelwagen met terras was het middelpunt van onze vereniging die dag. Gezelligheid en mooie sport zorgde voor een geweldige wedstrijddag. Viertal – en achttal rijden en daarna defilé was vaak verplicht. Na een lange dag, gezamenlijk weer met zijn allen naar huis.

St. Jan is momenteel een actieve club van ca. 61 pony- en paardenleden die dit verenigingsverband nog steeds belangrijk vindt. Al jaren doen we gezamenlijk activiteiten, organiseren we wedstrijden en doen we mee met de verenigingskampioenschappen. Naast het mooie teamverband worden hier ook mooie successen behaald door de club. Dit jaar hebben we ter ere van ons jubileum een mooi Limburg kampioenschap dressuur voor pony’s mogen organiseren en dit gaan we 8 en 9 februari 2020 nogmaals doen voor springen pony’s. Tevens is er een feestweekend waarbij we dit 40-jarig jubileum met onze leden gaan vieren en onze jaarlijkse onderlinge wedstrijd op 29 september a.s. Deze dag zal er weer gestreden worden om de clubtitel.

foto 1: 1985

foto 2: laden en lossen pony’s voor concours ca. 1980


St Jan Merselo